Direktlänk till inlägg 26 juni 2008

Bekräftat!

Av oxhunger - 26 juni 2008 12:12

Kära vänner därute!


Idag fick jag svart på vitt: jag har pcos!

Det förklarar hetsätningen (åtminstone hur den uppkom iochmed att man får extrema sötsug) de depressiva perioderna (abnormala hormonella nivåer) acnen (testosteronets fel!) och det känns jätteskönt att ha fått en diagnos.

Särskilt vad gäller mina ätstörningar.. jag behöver inte känna mig som ett "psykfall" eller en människa med "dålig karaktär" längre - det finns biolgiska förklaringar till suget. Men sen har man ju själv skapat sina rutiner med hetsätning. Nu vet jag också att om jag inte lägger ner kolhydrater och sött är jag i hög risk för att utveckla diabetes, en vanlig följd av pcos. Med andra ord är det inte längre bara ett kosmetiskt problem, utan ett medicinskt!

De sista 2 veckorna har jag varit duktig. Mycket protein (tonfisk, makrill, ägg, kyckling, lövfbiff etc) och massor med goda sallader. Knäcke när jag känt att jag behövt kolisar. Inte så mkt frukt. jag tenderar att skena iväg när jag börjar äta frukt nämligen. Men 1 om dan ska man kunna äta, men inte en med högt GI som vindruvor utan äpplen är bra tex.


Nu till er. Jag vill uppmana er som läser som har problem med extrema sötsug (pasta, bröd, potatis, kex, kakor, lösgodis), rund mage, hastiga viktuppgångar, acne, ökad kroppsbehåring och depressiva svängningar och oregelbunden mens, att GENAST beställa tid hos en gynekolog.Detta är ett vanligt problem (1 av 4 kvinnor ungefär har det) men man kan ha det i olika grader och man behöver inte ha alla symptom! Vissa kvinnor får skägg - jag har bara fått lite mer ljusa fjun på benen. Inget som syns eller märks förutom för mig. Man får ta ett ultraljud av äggstockarna och då ser gynekologen om det är massa små äggblåsor i kanten på äggstocken, som ett pärlband. Läs på massor om PCOS och skriv ner era symptom på en lapp så det blir lätt under besöket. Många gynekologer vet väldigt lite om problemet så hör dig gärna för så du får komma till en specialist.


Nu säger jag inte att alla som hetsäter har pcos, men det är ett jättevanligt symptom och värt att kolla upp om man har vissa av de andra symptomen med. Jag har fått utskrivet p-pillret Diane som skall åtgärda acnen genom att blockera min kroppsliga tillverkning av testosteron. Jag är orolig över biverkningar men kommer göra så att jag äter antidepressiva för att motverka den eventuella depressiva effekten som Diane kan ge för vissa. Fluoxetin som jag har fått utskrivet används dessutom för att behandla bulimi och hetsätningsstörning - två flugor i en smäll.


Jag har faktiskt ätit fluoxetin i 2 veckor redan och det hjälper!! Min aptit har normaliserats. Något jag aldrig trodde. Har haft massor med kex, chips och kakor hemma och varit ensam hemma i 1 vecka utan att röra dem.. ! Inte ens tänkt på det.


Så.. sök hjälp!!! Om du får hjälp nu kan du må bra redan om några veckor.


OCH ÄT INTE KOLHYDRATER!!! Kasta ut skiten. Håll dig till ren mat som sallader (oliver, kål, isberg, gurka, tomater, morötter, avocado, lök, paprika etc etc) och fräsch fisk och fågel. Ät stora portioner med protein och en stor sallad till. Småät inte. FIXA DETTA NU!

Vill inte att ni ska lida nu när jag har upptäckt att man inte behöver det.


Lycka till alla och låt mig veta hur det går! 

 
 
Ingen bild

malin

27 juni 2008 20:26

gud vad skönt att höra.. att det går bra för dig.. verklgien starkt jobbat.. du uppmanar mig, jag måste göra nåt åt det men har ännu inte satt igång, måste ta tag i det !! kraaam

 
Hanna

Hanna

10 juli 2008 21:55

Hej vad-du-nu-heter (nej precis, jag har inte följt din blogg, jag har precis hittat den [genom en sak du kommenterat på Citykillens blogg ^.^])!
Men jag har läst om din diagnos och förklaringen, och jag är glad för din skull! De är jag verkligen. Jag håller tummarna för dig.

Anledningen till att jag skriver är egentligen en helt annan: jag är nämligen en rätt smal tjej som får höra det (och äta upp det, ursäkta den lilla ordvitsen) konstant. Alla håller koll på mig och tror att jag är på gränsen till en ätstörning, och vad vet jag, det kanske jag är? Men deras ord och ifrågasättande är det som i slutet skulle fälla mig, och få mig att fastna i en ätstörning. Jag är helt enkelt trött på det. Jag började nu ikväll fundera på att starta en blogg och skriva om just det. Ett lite nytt perspektiv. Jag sitter just nu och skriver till olika folk som på olika sätt skulle kunna... Beröras. Skulle du ta illa upp om du såg en blogg där random person (jag) skriver om något sånt? Alltså om hur folks misstankar kväver en, om hur man ibland på gymet tror att folk tänker "Hon har ju helt klart en ätstörning, vad fan gör HON här?! Hon borde träffa en psykolog" o.s.v

Tack för din tid, och jag hoppas att du svarar! Skicka gärna ett brev och berätta lite om din väg neråt, och (nu), uppåt. ^.^

Min mail: hannadjuis@hotmail.com

http://galenorewen.blogspot.com

 
Ingen bild

bzzzz

23 juli 2008 20:41

Har precis hittat hit, håller precis på med bedömningssamtal för att ställa diagnos för ätstörning. har alltid trott att jag haft hetsätningsstörning. och bulimi för 4 år sedan. men efter bedömningssamtalet har jag funderat på ifall jag har bulimi fortfarande.

läste att du fått diagnosen pco, har oxå kollat om jag har de men det hade jag inte. har höröt att de finns en medicin som heter metoformin som ska hjälpa mot sötsuget som uppstår vid pco.

 
Ingen bild

Sara

8 augusti 2008 02:09

Hej!
Jag hittade precis din blogg och blir helt paff när jag läser den, jag är precis likadan! Nästan allt stämmer in. Är beroende av kolhydrater, hetsäter nästan dagligen. Har gått upp 10 kilo på bara ett halvår och känner mig deprimerad och vill inte visa mig bland folk. Har alltid varit smal precis som du och är fortfarande normalviktig (väger ca 64 kg) men jag känner mig sjukt fet!
Jag har länge misstänkt att jag lider av PCOS. Har varit hos en läkare på umgdomsmottagningen 3ggr och han säger att jag antagligen har det. Så nu äter jag p-piller för att få regelbunden mens (hade inte mens på 7månader innan jag började med dem). Men grejen är att jag har aldrig fått diagnosen PCOS och läkaren på UM bara viftar bort min oro och tar mig inte på allvar! För mig räcker inte behandling av p-piller för det tar inte bort mina hetsätningar. Jag vill få hjälp att sluta hetsäta och leva hälsosamt för jag klarar inte det här länge till! Men jag är så rädd att söka hjälp. Är rädd att inte bli tagen på allvar.
Jag måste verkligen söka hjälp..men vart ska jag ringa? Vart fick du hjälp? Hos familjeläkaren? Jag blev intresserad av Fluoxetin som du fått. Fick du det för att du har PCOS?
Jag hoppas du inte har slutat blogga?! Vill gärna höra mer av dig..

 
Ingen bild

Vicktoria

3 november 2008 21:35

Hej!
Satt och läste lite på nätet o hamnade här.
Jag har Bullimi sen 5 år tillbaka. Har även diagnosen PCOS. Tror det är ganska vanligt med dessa 2 i kombination. Dessvärre tror jag att läkarna inte riktigt hunnit med i utvecklingen eller vad man ska säga. På ätstörningcentret MANDO i huddinge behandlar de ätstörningar med beteendeterapi. Eller kort och gott, regelbundna måltider. Detta hjälper säkert många men att de inte ens frågar om PCOS tycker jag är fel när forskningsstudier påvisat samband.

Vad skönt att du fått behandling och att det känns som att det går åt rätt håll.

Jag skickar över en hel drös med lyckönskningar och håller tummarna för att du blir fri från alla besvären!

// En som vet hur det är att ha båda diagnoserna.


 
fettförbränning

fettförbränning

14 oktober 2010 13:48

nice blog

http://www.thermapower.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av oxhunger - 19 april 2009 23:41

Numera bloggar jag här: pcoskanfaraathelvete.blogg.se    

Av oxhunger - 11 juni 2008 10:11

Hej alla ni som undrar vart jag tog vägen! Jag försvann aldrig, däremot kände jag att jag ville förstå vad fan som försiggick i mitt huvud och kropp. Jag har ägnat massa tid åt att läsa artiklar och surfat på forum. Det verkar som om jag är på god vä...

Av oxhunger - 21 maj 2008 01:28

kära läsare - förlåt min frånvaro!   jag mår bra. det har gått upp och ner men mest upp! Med andra ord kampen fortgår.. nu har jag dessutom fått läkartid eftersom det tydligen är något vajsing med mina hormoner? Kanske har det där pcos eller vad det ...

Av oxhunger - 4 maj 2008 21:49

Sen jag skrev sist har allt gått jättebra. Inga kolhydratsfrossor. Ätit massor med grönsaker (ugnsbakade, stekta, kokta, råa..) och kyckling, tonfisk, räkor etc. Dock vet jag av erfarenhet att tredje dagen brukar vara värst av någon anledning. Imorgo...

Av oxhunger - 2 maj 2008 22:38

Ungefär 3 timmar efter att jag deklarerat att nu jävlar är det no sugar.. så föll jag rätt ner i min egen svarta grop! Jag vet ju att det blir värre innan mens.. och de jag bor med hade snällt nog införskaffat godis, choklad, kakor och chips såhär in...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards